diumenge, 8 de gener del 2012

Bloc de cuina: Braç de gitano dels Tres Reis

Aquesta  recepta me la va trametre l’àvia Consol el dia 5 de gener de 1996. Són unes postres per una diada de gran celebració, per això l’àvia, des que s’havia casat, la feia sempre el dia de Reis. Durant molts anys, aquest dia tan especial, ens reuníem sempre a casa seva, els fills i una bona colla de néts, i més endavant els primers besnéts. Aquest dia tan bonic, de sorpreses, rialles i alegria, s’acompanyava d’un bon dinar, les postres eren sempre el  “Braç de Gitano” perquè sabia que agradava molt a tothom... tots l’esperàvem amb golafreria...

Ingredients:
Per un braç de gitano de 6 – 8 persones.
4 ous
100 gr. de sucre
100 gr. de farina
2 culleradetes de llevat “Royal”
1 escorça de llimona ratllada fina
Preparació
1 – Es separen els rovells d’ou de les clares (procurant que quedin ben netes, sense cap àtom de rovell)
2 – En un perol una mica fons, es mesclen els rovells i el sucre i es treballen amb l’ajuda d’una batedora o espàtula de fusta fins que es tornin en una massa espessa i llisa de color groc pàl·lid. En aquest punt s’hi tira el llevat i l’escorça de llimona ratllada molt fina. A part, es munten les clares a punt de neu (punt de merenga). Quan les clares ja estan a punt, es van barrejant a poc a poc i  amb l’ajuda d’una espàtula de fusta, amb els rovells. Quant ja està tot ben mesclat, s’hi va tirant la farina, passada pel sedàs o colador fi.
3 – S’agafa una plata quadrada o rectangular, de fer coques, i es cobreix de paper de barba, s’unta de mantega o oli ( per sota i per sobre, també les vores) i s’empolsa de farina amb l’ajuda d’un colador fi i s’hi estén la pasta del braç de gitano que hem preparat, procurant que no tingui més d’un centímetre de gruix.
4 – Es posa al forn, (prèviament l’hem posat a 200º 180 i si pot ser amb aire calent) ha de coure suau  però no massa fluix (si està molt fluix la pasta s’assecarà i no es podrà doblegar) per això la cocció ha de ser bastant viva. Una vegada cuita la pasta, se sap perquè la massa ha agafat un color lleugerament daurat, color avellana clar, es treu del forn i s’aboca sobre un altre paper de barba, untat i empolsat de farina, es desenganxa el paper de sobre de la massa, es gira i es cargola la massa i els dos papers, l’un ha de quedar a dins del rotlle i l’altre a fora, i es deixa refredar així embolicat en forma de rotlle.
5 – Un cop fred, es farceix de nata, crema, xocolata, del que es vulgui, (aquest punt es una mica delicat i s’ha de tenir certa pràctica o destresa, ja que si no es va amb molta cura la massa es pot trencar).
8 - Un cop embolicat, es retallen els extrems i s’empolsa de sucre glaç amb l’ajuda de colador fi o sedàs i s’hi marquen unes ratlles a sobre amb l’ajuda del revés d’un ganivet .
Espero que us agradi, Bon profit ¡¡¡


 1 de nata 1 xocolata

 1 de nata


 nata i xocolata


el de nata és el "Rei"

1 comentari:

  1. Mmmm...! Quina bona pinta... aquesta recepta la penso provar a casa! Records!

    ResponElimina